Tipuri de pian

        

Pianul acustic

         Pianul  acustic, putem sa spunem si clasic, mecanic sau adevarat, este cel care a aparut primul, cam prin anul 1700. Sunetul sau real este emis prin vibratiile corzilor in momentul in care se apasa clapele. Acest sunet are o durata mai lunga sau mai scurta, in functie de registru, de lungimea corzilor si de grosimea corzilor. Intr-un pian acustic fiecare componentă are un rol în producerea sunetului, fiecare coardă este un amplificator, iar placa de rezonanță contribuie la vibrarea tuturor componentelor (corzi libere, ciocănele etc.). Fiecare fabrica de piane are ateliere unde se lucreaza mai mult manual si cu secrete bine pazite.
         Sunt două forme distincte:
         Pianul cu coadă, în care corzile sunt dispuse pe orizontală într-o carcasă din lemn sprijinită, de obicei, pe trei picioare. Pianele cu coadă se împart, în funcție de lungime, în următoarele categorii:
– Pian cu coadă scurtă (lungime ~140–180 cm);
– Pian cu coadă medie (lungime ~180–230 cm);
– Pian cu coadă lungă (lungime ~230–300 cm) – cele mai lungi de ~240 cm sunt piane de concert.
          Pianina, în care corzile și carcasa sunt dispuse în plan vertical, pentru a ocupa mai puțin spațiu. Poate avea înălțimi variabile.

Avantaje:

  1. ofera o sonoritate reala si de calitate
  2. pot simtit greutatea reala a clapelor datorita ciocanelelor si parghiilor din mecanismul pianului
  3. durata sunetelor este cea reala in functie de lungimea corzilor
  4. emiterea sunetelor se face prin placa de rezonanta din interiorul pianului, o componenta importanta in constructia pianului
  5. toate liceele cu profil muzical folosesc piane acustice
  6. oricat de performante ar fi pianele digitale, nu vor putea niciodata sa egaleze un pian acustic. Cipurile si integratele, sau chiar ciocanele din pianul digital nu pot emite un sunet acustic real.

Dezavantaje:

  1. Primul dezavantaj ar fi cel al dezacordarii. In timp, datorita cantatului, corzile se lasa si pianul nu mai suna armonios, astfel ca este nevoie de un acordaj 
  2. Greutatea mare a acestor instrumente face dificila transportarea lor dintr-un loc in altul. 
  3. Pot sa apara diferite dereglari la mecanism (joc de clape, sbarnituri in interior, dessurubarea pedalelor). Este nevoie de un tehnician de pian care stie ce sa faca.
  4. Daca locuiti la bloc, s-ar putea ca sa aveti vecini deranjati de sonoritatea puternica a pianului/pianinelor.

Pianul digital


          Pianul digital este un instrument muzical în totalitate electronic, creat cu scopul de a reproduce cât mai fidel sunetul și atingerea clapelor unui pian acustic tradițional. Reprezintă un compromis între pianele reale și instrumentele electronice cu taste, care în mod normal au posibilități foarte diferite de posibilitățile expresive și de lumea artistică a pianului.

  1. Are dimensiuni reduse si mai putine kg
  2. Nu necesita acordare
  3. Are intrare jack pentru casti, pentru a nu deranja vecinii, daca e cazul. Se pot tine inclusiv lectii de pian profesor-elev deoarece  pianele digitale actuale au 2 intrari de casti
  4. Intrarea MIDI foloseste la conectarea cu un computer sau cu alte instrumente electronice
  5. Prezența unui sistem integrat de amplificare a sunetului permite producătorilor și inserarea (la modelele din sectorul mediu – înalt) intrării de microfon prin intermediul căreia este posibilă și amplificarea vocii unui eventual solist
  6. Pianul digital modern este mult mai complex decat primele piane digitale. Are capacitatea de a simula foarte bine performantele unui pian acustic, pornind de la esantioanele de sunete folosite pentru sunetul final.
  7. Modelele mai avansate au taste din lemn și o mecanica cu ciocănele în miniatură care servesc numai pentru a simula greutatea și inerția naturală a tastelor pianului acustic.

Dezavantaje:

  1. Durata unui sunet este mai scurta decat la un pian acustic.
  2. Sunetele sunt amplificate prin 2 boxe, astfel ca nu exista senzatia de invaluire, surrounding, cu sunetele emise.
  3. In cazul unei pene de curent, nu se mai poate canta la pianul digital.
  4. In timp, chiar si la pianele digitale apar defectiuni (o clapa poate sa nu mai aiba sunet la apasare, unele sunete pot sa se auda mai tare altele mai incet, deci apare o inegalitate a sunetelor). 
  5. Oricat de bun si avansat este un pian digital nu poate egala sunetul unui pian acustic de concert.
      Avand in vedere cele prezentate mai sus, in cazul in care va hotarati sa studiati pianul, indicat ar fi un pian acustic pentru ca deprinderile corecte se formeaza pe aceste instrumente.
      Parcurgând acest articol ai mai adăugat câteva noțiuni importante la cunoștințele pe care le aveai deja în materie de pian. Acum, tot ce îți rămâne este să te apuci să cânți cu multă pasiune la el. 

Sursa
Autor Stoica Liviu

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Componentele viorii

Clasificarea instrumentelor muzicale – denumiri și tipuri