Clasificarea instrumentelor muzicale – denumiri și tipuri

       Te-ai întrebat vreodată ce rol are un instrument într-o orchestră? Sau ce diferențiază timbrul dintre un clarinet și un oboi? Clasificarea instrumentelor muzicale nu se face doar după denumiri, ci în spate stă un sistem foarte elaborat. Sistemul Sachs-Hornbostel (sau sistemul H-S) este o metodă globală de clasificare a instrumentelor muzicale acustice. A fost dezvoltat în 1914 de doi muzicologi europeni, în ciuda propriilor temeri că un astfel de sistem sistematic era aproape imposibil. 
        Înainte de a cunoaște care sunt cele mai populare instrumente trebuie să știi care sunt tipurile de instrumente din care poți alege. Poate pe lista celor mai căutate instrumente muzicale nu se află o alegere potrivită ție, așa că ți-ar folosi să cunoști care sunt avantajele învățării pianului, chitarei sau vioarei.
        Instrumentele muzicale se împart în cinci categorii, în funcție de modul de producere a sunetului:
●       instrumente muzicale cu coardă;
●       instrumente de suflat (din lemn, alamă, hibride, complexe);
●       instrumente de percuție;
●       instrumente electronice;
●       instrumente extra-muzicale.
        Instrumentele cu coardă sunt, poate, printre cele mai căutate instrumente muzicale de pe piață. Astfel de instrumente se împart în instrumente cu coarde frecate cu arcuș, instrumente cu coarde ciupite și instrumente cu coarde lovite. Din această categorie fac parte vioara, viola, violoncelul, contrabasul, harpa, chitara, mandolina, cobza, pianul sau țambalul. Avantajele învățării unui astfel de instrument sunt:
●       stimularea atenției și a memoriei;
●       îmbunătățirea culturii generale;
●       cultivarea perseverenței și a disciplinei;
●       dezvoltarea abilităților motrice.
        În funcție de materialul din care sunt realizate, instrumentele de suflat pot fi: din lemn, alamă, hibride sau complexe (polifonice). Flautul, picola, fluierul, naiul, clarinetul, oboiul, cornul, fagotul, cornul, trompeta, tuba, trombonul, saxofonul, orga, cimpoiul sau acordeonul sunt doar câteva exemple de instrumente de suflat. Opera „Flautul fermecat” îi face pe mulți să se îndrepte spre învățarea unui astfel de instrument. Avantajele sunt numeroase:
●       dezvoltarea creativității;
●       dezvoltarea puterii de concentrare;
●       creșterea coeficientului de inteligență;
●       îmbunătățirea coordonării;
●       stimularea memoriei.
      Instrumentele de percuție (lovire) formează o familie numeroasă și extrem de iubită din care fac parte: timpanul, xilofonul, clopotele, vibrafonul, toba mică, toba mare, tamburina, bateria de jazz, castanietele, gongul, talgerele, lemnul sau toaca. Vei avea diverse avantaje dacă vei alege să înveți să cânți la un astfel de instrument:
●       dezvoltarea creierului;
●       îmbunătățirea abilităților sociale;
●       disciplinarea;
●       relaxarea;
●       distracția.
       O altă categorie de instrumente muzicale este cea a instrumentelor electronice, cele care realizează într-un mod sintetic sunetul muzical. Orga electronică, undele Martenot, pianul electric sau chitara electrică sunt printre cele mai populare instrumente muzicale din această categorie. Printre avantajele învățării unui astfel de instrument se numără: rafinarea disciplinei și răbdării și dezvoltarea coordonării.
       Instrumentele extra-muzicale sunt o categorie aparte, ele nu sunt utilizate pentru  a exprima esența muzicală a unei compoziții, ci au un rol secundar, de completare. Mașina de vânt, mașina de tunete, fluierul cu apă sau morișca fac parte din această categorie mai deosebită.
Autor: Liviu Stoica

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Componentele viorii