Legendele despre viorile lui Stradivarius s-au dovedit reale


      M-au impresionat foarte mult legendele despre viorile lui Stradivarius si vreau sa vi le impartasesc si voua !


        Legendele despre viorile lui Stradivarius, faţă în faţă cu rigurozitatea ştiinţei, s-au dovedit reale. In primul rand s-a constatat că numai anumite esenţe de lemn de rezonantă se pretează la construcţia viorilor de înaltă clasă. Copacii trebuie să îndeplinească o serie de condiţii. Mai întâi să crească la altitudini în jurul a 1000 metri, în sol silicos, cu un climat nu prea arid. Apoi, ei să aibă fibrele perfect regulate, rezistente la deformaţii. Mai sunt şi alte condiţii, dar toate aceste calităţi nu mai rămân la aprecierea subiectivă a artizanului, ci sunt testate cu instrumente aparate speciale.
           S-a constatat că, în lume, doar două zone pot furniza lemnul de rezonanţă capabil să întrunească cele mai exigenţe condiţii: Carpaţii româneşti şi Tirolul elveţian. În ceea ce priveşte locul, problema s-a dovedit şi ea soluţionabilă. Chimia modernă a găsit rezolvări avantajoase şi practice, stabilind produse şi reţete de locuri excepţionale, care ridică valoarea viorilor. Matematica, fizica şi, în cele din urmă computerele, au rezolvat şi calculele poziţiilor optimale ale pieselor componente ca si problema materialului celui mai bun pentru fabricarea lor. Care este rezultatul acestor strădanii?
        Periodic sunt organizate la Paris, ca şi în alte mari centre muzicale din lume, concursuri de sonoritate. Se cântă aceeaşi melodie pe un Stradivarius, Amati, Vuillaume, pe viori artizanale moderne ca si pe instrumente de fabrică. Juriul şi publicul, nu pot vedea instrumentele, ele se aud doar.
In ultimii ani, tot mai des aceste originale concursuri sunt caştigate de viorile fabricate care ţin seama de datele acusticii moderne, si nu de piesele artizanale. Incă o dovadă că efortul cunoaşterii ştiintifice este capabil să înlăture limite considerate, adesea, imposibil de surmontat.
            România este printre puţinele ţări care dispune de o vioară Stradivarius, cumpărată de stat în 1956, cu sprijinul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, zice-se. Alexandru Tomescu este talentatul violonist aflat astăzi sub stăpânirea acestui instrument, după domnia lui Ion Voicu.
            România este printre puţinele ţări din lume care deține o vioară Stradivarius. Vioara românească Stradivarius a fost cumpărata de statul roman în 1956, cu sprijinul, se pare, lui Gheorghe Gheorghiu-Dej și la insistențele fiicei acestuia, Lica Gheorghiu și i-a aparținut inițial maestrului Ion Voicu. Astăzi această vioară este încredințată celebrului violonist Alexandru Tomescu.

                                            Alexandru Tomescu cu vioara Stradivarius

Sursa 
Sursa foto Google


Autor: Liviu Stoica

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Componentele viorii

Clasificarea instrumentelor muzicale – denumiri și tipuri